"Hyvä" Suomen tasavallan hallitus, älkää eriarvoistakaa lapsia ja nuoria!

05.05.2024

"Hyvä" Suomen tasavallan hallitus. Älkää eriarvoistakaa lapsia ja nuoria.

Muistammeko historiasta mitään, enkä tarkoita nyt kauaskantoista historian tuntemusta, vaan mennään ihan muutaman vuosikymmenen taakse.

Mennäänkö -90 luvun lama-aikaan, kun leikattiin heistä, joista ei missään nimessä saa leikata vaan sijoittaa, koske kun heihin panostetaan ja sijoitetaan se jos jokin maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.  Lapset- ja nuoret.

Hyvä hallitus, tai nyt kaikella arvokkuudella en voi sanoakaan "hyvä hallitus. Tämä hallitus ei nyt mielestäni sitä "hyvä" arvoa ansaitse. Tämä hallitus on heikentänyt nyt jo niin paljon ihmisten toimeentuloa, työttömien, eläkeläisten, opiskelijoiden, työntekijöiden ja monien monien muiden ryhmien ja heikentää tulevaisuudessa lisää. Tällä hallituksella on näiden heikentämisten kanssa kova kiire, tämä hallitushan on vasta ollut olemassa vasta vuoden.

Kaiken näiden leikkaamisten syyksi on sanottu, ettei velkaannuttaisi lisää, vaikka samalla hallitus lisää runsaasti valtion velkaa.

Me elämme nyt eriarvoisessa yhteiskunnassa, jossa ihmisten terveys, arvokas vanhuus, tasa-arvoinen opiskelu ovat toissijaisia asioita. Me elämme yhteiskunnassa, jossa toisilla ihmisillä menee koko ajan paremmin ja toisilla koko ajan huonommin, kun parempituloisille tehdään verohelpotuksia ja samalla köyhimmiltä otetaan pois.

Eriarvoistava, köyhdyttävä politiikka lisää huonoa oloa ihmisillä, joka taasen lisää sairauksia, joihin kuuluu masennukset, alkoholismia, syrjäytymiset ym. ym. Ainoastaan kannustavalla politiikalla me saamme maahan ihmisiä, jotka kantavat tämän yhteiskunnan. Jos ja kun me annamme lastemme ja nuorien pudota, se tulee maksamaan yhteiskunnalle niin paljon, että kestää monia vuosia se lasku maksaa, kuten -90 luvun laman jälkeenkin.

Kannattaisi oppia manneisyydestä ja tehdä pitkäkantoista kestävää politiikkaa, eikä tällaista lyhytnäköistä. Hyvä Petteri Orpo, olisiko aika ottaa se todellinen johtajuus, joka ajattelee koko maan ja kaikkien sen kansalaisten parasta.

Te olette heikentäneet opiskelijoiden toimeentuloa leikkaamalla heidän asumistukeaan, kiristämällä toimeentulotukirajoja ja nyt viimeisimpänä eriarvoistamassa opiskelun, kun oppimateriaali tulee maksulliseksi 18- vuotta täytettyään. Kysynkin nyt teiltä, että eikö ole mitään opittu menneisyydestä. Meillä oli -90 luvun lama, jolloin olisi pitänyt tehdä kannustavia toimia ja olisi pitänyt investoida lapsiin ja nuorisoon. Silloin kaatui paljon yrityksiä, työttömyys lisääntyi ja lapset ja nuoret ottivat kovimmat iskut vastaan. Kun lapsiin ja nuoriin emme panosta, vaan rankaisemme niin se ei ole kestävää politiikkaa. Nämä lapset ja nuorten pitäisi olla meidän tulevaisuutemme veronmaksajia ja näiden lasten ja nuorten pitäisi tulevaisuudessa kannatella yhteiskuntaamme ja pitää tämänhetkisistä keski-ikäisistä huolta ja antaa heille se arvokas vanhuus.

"Hyvä" hallitus panostakaa, tukekaa, kannustakaa lapsia ja nuoria elämän polulla eteenpäin. Tämä, jos jokin on investointia tulevaisuuteen. Se ei pelkästään riitä, että panostetaan korkeakouluihin, jos sinne emme heitä opiskelijoita saa, koska emme tue alempia asteita, kuten ammatillista koulutusta ja lukio-opiskelijoita. Älkää rankaisko heitä, jotka ovat elämänsä alussa ja urapolkujaan vasta muodostamassa.


Matti Rajala